SANGFOREDRAG

v/ Rasmus Skov Borring, pianist, komponist og foredragsholder.
Mandag d. 21.september 2020 kl. 19.30

En aften med fællessang og rytmisk klaver, hvor vi synger fra højskolesangbogen og hører om musikken og sangene. Rasmus Skov Baaring, som bl.a. har arbejdet sammen med digteren Jens Rosendal, fortæller om dette samarbejde og om at komponere nye fællessange. Han er optaget af at holde den danske sangskat levende og gøre den tilgængelig for nye generationer. Arrangeres i samarbejde med Løjt menighedsråd. Støttet af kulturelt samråd.

VORT SMUKKE OG MORSOMME SPROG

v/ Niels Holck, fhv. rektor og højskoleforstander.
Onsdag d. 28. oktober 2020 kl. 19.30

Det danske sprog har det godt. Det er smidigt, det fornyr sig, og vi bruger det i alle livets forhold. Men hvor kommer det danske sprog fra? Hvorfor ændrer talesproget sig så hurtigt? Hvorfor er dansk så svært at lære for mennesker, der kommer til os? Hvad siger vi, når vi møder hinanden: God morgen, hej, mojn? Er vi du´s eller De´s? Hvad står der i de frække graffiti? I samarbejde med Folkeuniversitetet.

KEJSEREN AF PORTUGALIEN

v/ Doris Ottesen, teolog, forfatter og fortæller.
Onsdag d. 18. november 2020 kl. 19.30

Romanen ”Kejseren af Portugalien” fra 1914 anses af mange for Selma Lagerlöfs (1858-1940) største kunstneriske præsentation. Den er lettilgængelig, men måske alligevel Selma Lagerlöfs mest gådefulde roman. Den er dog frem for alt en fortælling om den alttilgivende kærlighed, der indeholder både sorg og glæde. Støttet af Rislum Fonden.

MENNESKESYN TIL EFTERSYN

v/ Jacob Birkler, cand.mag. i filosofi og psykologi og formand for det Etiske Råd fra 2010-16
Torsdag d. 21. januar 2021 kl. 19.30

Menneskesynet er i forandring, og det udfordrer vores etik. Hvor den samaritanske pligt førhen stod stærkt, er det nytte, som er blevet målestok for de fleste beslutninger og valg. Den primære hjælp, vi tilbyder hinanden, er førstehjælp som erstatning for næstehjælp. Hvordan tackler vi den udfordring, som et forandret menneskesyn indebærer? Foredraget er støttet af Fabrikant Mads Clausens Fond.

LEG

v/ Marc Malmdorf Andersen, PhD, legeforsker, adjunkt ved Aarhus Universitet.
Tirsdag d. 23. februar 2021 kl. 19.30

Leg er ikke kun for børn og barnlige sjæle. Voksne leger også. Vi giver bare kun fantasien frit spil sammen med den nærmeste familie og gode venner. Leg er også en form for videnskab, hvor vi ved at afprøve det ene skøre påfund efter det andet ikke bare bliver bedre voksne og mere kreative. Vi kan også få kærligheden til at blomstre og redde hele verden. Og så er det tilmed smadderskægt. I samarbejde med Løjt Skole.

EUROPAS GRÆNSELANDE - EUROPAS STYRKE OG FORSKELLIGHED, ERFARINGER OG MULIGHEDER

v/ Peter Dragsbo, fhv. overinspektør, Museum Sønderjylland.
Tirsdag d. 23. marts 2021 kl. 19.30

Med grænsedragningerne efter 1. verdenskrig opstod en lang række nationale mindretal – også her i grænselandet. Peter Dragsbo vil lægge op til en snak om, hvordan ideen om grænselandene som "forkanter" ude i Europa også kræver mentalitetsændringer hos flertalsbefolkningerne. Samtidig vil han berøre Slesvigs historie med dets flere kulturer, sprog og identiteter. I samarbejde med Folkeuniversitetet.

FRA NEW ORLEANS-JAZZ TIL NORDISK FOLKEJAZZ - ET MUSIKALSK FOREDRAG

v/ jazztrioen Hvalfugl
 Onsdag d. 21. april 2021 kl. 19.30

Med afsæt i nogle af jazzens centrale personligheder og ikoniske numre, vil jazztrioen Hvalfugl spille og fortælle om jazzens rejse fra USA til Europa og videre op til Skandinavien. De giver deres bud på hvordan jazzen lyder i dag, med deres selvkomponerede musik, der blander jazz med toner fra folkemusikken.

76 ÅRS DAGEN FOR DANMARKS BEFRIELSE

Tale af lektor Elisabeth Hertzum, Aabenraa. Ved mindestenen på Barsøvej umiddelbart før indkørslen til Mølleforte.
Tirsdag d. 4. Maj 2021 kl. 19.00

Mindestenen er rejst over syv engelske besætningsmedlemmer, som mistede livet her, da deres bombefly blev skudt ned af tyske jagerpiloter under 2. Verdenskrig efter mission over Tyskland.

GRUNDLOVSMØDE

Grundlovstale ved Jørn Buch, fhv. seminarielektor.
Lørdag d. 5. juni 2021 kl. 16.00 ved Rundemølle

Ved dette grundlovsmøde medvirker 8. klasserne fra Løjt Skole, spejderne og Løjt Kirkebys Lillekor med organist Ole Plauborg. Der kan købes pølser, øl og vand samt kaffe og kage.
Arrangeres i samarbejde med Løjt menighedsråd.